Akce létající trenéři slavila úspěch

Fotbalová odpoledne s „Létajícími trenéry“ jsou novinkou v lektorské  činnosti FAČR  a konají se po celé republice. Jsou zaměřena na pomoc menším klubům a trenérům, kteří v nich působí a mají buď základní trenérskou licenci C nebo dokonce nemají žádnou. I přesto se starají o jednu z nejdůležitějších částí fotbalu - o děti, které nás možná za několik let budou reprezentovat na vrcholné úrovni jako současní reprezentanti. Tento projekt navazuje na změny, které se udály v posledních dvou letech. Pomáhá klubům při přechodu na malé formy fotbalu se vším, co k tomu patří.

Jelikož FK Kralupy 1901 patří k několika málo fotbalovým klubům našeho okresu, které věnují opravdu hodně času a péče své fotbalové mládeži, zapojili se i do této akce. Podle slov sekretáře klubu Ladislava Míky bylo jedním z důvodu účasti kralupského klubu na této akci především zvýšení vzdělávání zdejších mládežnických trenérů.

Pondělní trénink týmů starší přípravky a mladších žáků se proto odehrál v poněkud neobvyklém pojetí. Na hřiště přijeli ukázat profesionální trenéři mládeže a lektoři FAČR  Aleš Majer a Petr Huf oběma mládežnickým týmům a jejich trenérům, jak by měl vypadat podle moderních výukových fotbalových metod vzorový trénink, jaký absolvují ligová mužstva.

Pro děti byla připravena hodina fotbalu velice zábavnou formou. Kluci se pomocí hry zdokonalovali v individuálním vedení míče, procvičovali rychlost, obratnost, koordinaci síly a pohybu. Nechyběly ani průpravné hry, fotbal dvojic až pětic nebo fotbalová cvičení jeden proti jednomu. Jejich kmenoví  trenéři  pozorně sledovali práci profesionálů, jak pomocí různých her dokázali děti vést tím správným fotbalovým směrem. Bylo vidět, že malé fotbalisty tyto tréninkové aktivity velice baví.

 Po ukončení tréninku se oba lektoři ještě věnovali v individuálních konzultacích kralupským trenérům, kterým předávali ještě další důležité rady . Oba profesionálové neskrývali svoje nadšení z průběhu své kralupské mise.

Proč jste se rozhodli zrovna pro kralupský klub?

Petr Huf: „Do Kralup jsme přijeli na pozvání kralupských fotbalistů. Chtěli jsme ukázat klukům, jejich trenérům i jejich rodičům, jak jinak se dá provozovat mládežnický fotbal.“

Jste profesionální trenér mládeže. Ve kterém klubu působíte?

Petr Huf: „Věnuji se trénování mládeže pod patnáct let v FK Mladá Boleslav.“

Je možno po hodinovém tréninku na zdejším hřišti odhalit nějakou novou fotbalovou hvězdičku?

Petr Huf: „K tréninku mi svěřili tým mladších žáků. Pečlivě jsem je sledoval a mohu odpovědně říci, že  tady hraje pár kluků, kteří jsou velice dobře fyzicky i technicky fotbalově vybavení. Líbilo se mi, s jakou radostí a ochotou se všichni hráči do tréninku vrhli. Doufám, že byli spokojení s jeho průběhem stejně jako já s jejich výkony.“

Aleš Majer:  „Práce s hráči starší přípravky, kterým jsem se věnoval já, je o trochu složitější, než měl Petr, a to hlavně vzhledem k tomu, že je v jejich věku těžké udržet  koncentraci na hru.“

O čem je podle Vašeho názoru mládežnický fotbal?

Aleš Majer: „Mládežnický fotbal je především o hrách. My se mezi hru snažíme zvlášť těm nejmenším vpravit nějaké fotbalové prvky. Snažil jsem se kralupskému trenérovi přípravky vysvětlit třeba to, jak důležitý je pro jeho svěřence jejich všestranný pohybový rozvoj. Málokdo asi tuší,  jak důležité je pro každého fotbalistu třeba gymnastika, která je ostatně jedním ze stavebních kamenů většiny sportů. Já sám za sebe si  ale myslím, že i bez mých rad je na trénování dětí  kralupský kouč starší přípravky hodně dobře připraven.“

Co je rozhodující pro malé fotbalisty?

Aleš Majer: „ Klíčová věc, bez které mládežnický fotbal nelze provozovat,  je podpora rodičů a jejich součinnost s trenéry. Bez kladných vazeb mezi trenéry, rodiči a dětmi, nelze v žádném případě  mládežnický fotbal v posunovat tím správným směrem.

článek z mělnického deníku: autor p. Švecová

Kontakty

FK Kralupy 1901, z.s.
V Olších 498, 278 01 Kralupy nad Vltavou
IČO: 47006668
Luboš Černý - předseda
+420 602 443 623
cerny.lub@seznam.cz

Ladislav Míka - sekretář
+420 601 581 646
dvere.mika@email.cz
Vytvořeno službou Webnode